Heavenly Cupcake: Frågor om cupcakes, del 3

lördag 9 februari 2013

Frågor om cupcakes, del 3Har du också frågor om cupcakes? Det ser ju så fantastiskt ut, men hur gör man egentligen för att det ska bli sådär bra? Jag svarar på de vanligaste frågorna jag brukar få om cupcakes i en liten frågeserie. Här finner du de första två delarna:

Frågor om cupcakes, del 1
Frågor om cupcakes, del 2

Okej, nu har vi koll på hur vi kan förbereda på bästa sätt när vi bakar cupcakes. Men hur gör man då när det väl är dags? Hur lägger jag ihop cupcakes och hur förvarar jag dem sedan? 

Följande schema använder jag nästintill alltid när jag bakar cupcakes:

Några dagar innan:

 • Gör dekorationer ifall det ska vara sådana på
 • Gör eventuellt smörkräm och frys den
Dagen innan:
 • Ta eventuellt fram fryst smörkräm och låt bli rumsvarm
 • Baka cupcakes, låt svalna
 • Gör smörkräm (om den är fryst, vispa upp den igen)
 • Gör eventuell fyllning och fyll cupcakes
 • Spritsa på frosting
 • Dekorera
 • Ställ in dekorerade cupcakes i kylen
Servering:
 • Ställ fram cupcakes i GOD tid så att de hinner bli RUMSVARMA 
 • Njut!


Jag lägger nästintill alltid ihop mina dagen innan de ska serveras. Det är ganska många steg man ska gå igenom när man bakar cupcakes och jag har sällan tid att göra allt på en gång, samma dag, precis innan servering. Bara det att tajma hela processen till precis innan de ska serveras är ett stressmoment i sig. Så nu ska vi slå hål på några cupcakes-myter.

Nej, cupcakes behöver inte serveras direkt, helt nygjorda. Visst, precis som med mycket annat så är de självklart godast precis när de är färdigdekorerade. Men det är så liten skillnad rent smakmässigt på nya och de du gjorde igår att det inte är någon som kommer känna någon skillnad och du behöver inte stressa lika mycket. Alla som säger att cupcakes ska ätas direkt har inte ätit gårdagens på rätt sätt.

Japp, ni läste rätt. Det finns ett rätt och ett fel sätt att äta cupcakes som förvarats i kylskåp. Alla cupcakes är godast RUMSVARMA. Jag kan inte nog påpeka vikten av just temperaturen när man ska äta cupcakes. Servera dem ALLTID rumsvarma. Det beror till största delen på att smörkräm stelna i kylen och den smakar inte alls lika bra kall som varm. Testa själva. Det gör otroligt stor skillnad.

Du behöver inte plasta in cupcakes om du ställer in dem i kylskåpet. Det gör i alla fall aldrig jag och jag har aldrig haft några problem med att de blivit torra. Om du plastar dem kan det istället bli fult när plasten fastnar i frostingen.

Cupcakes håller några dager i kylskåp utan problem. Mina brukar vara slut efter tre dagar men så länge håller de absolut kvalitén ifall man använder smörkräm som frosting. Vi ska prata lite om skillnader mellan olika typer av frostings i nästa del av denna frågeserie. Jag vill däremot återigen påpeka att själva kakdelen av cupcakesen med fördel bakas samma dag som de ska frostas och dekoreras. Även fast man förvarar dem väl inplastade så blir de lite torra utan frosting. Det är min erfarenhet i alla fall. Jag är inte heller så förtjust i att frysa cupcakes eftersom pappersformarna lossnar utav den kondens som bildas när de tinar. Så jag bakar alltid mina cupcakes samma dag som jag dekorerar dem. Sedan förvarar jag dem färdigfrostade och färdigdekorerade till nästa dag då jag serverar dem. Det tycker jag fungerar bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar